Joost Heyink, jeugdboekenschrijver
KLIK VOOR GROTE FOTO
stuur mail naar Joost Heyink
stuur mail naar Joost Heyink
Ik ben geboren in 1946 in Scheveningen en heb de hand van mijn vader vastgehouden toen het water over de boulevard sloeg. Dat was in 1953, tijdens de watersnoodramp.

Ik heb op school gezeten in Den Haag, Leeuwarden, Zeist, Antwerpen en Apeldoorn (2x). Twee keer bleef ik zitten en twee keer ben ik van school geschopt. Drie keer bijna. Ik ben daarentegen maar één keer van huis weggelopen. Ik was zestien en werd opgepakt door de politie in de trein naar Parijs. Ik had geen kaartje en deed of ik sliep. Het hielp niet. Later ben ik van alles gaan studeren in Groningen. Op het laatst psychologie. Ik kon daarna direct aan de slag. Als barkeeper, want psychologen hadden ze toen niet nodig.

Ik had een hond die Wammes heette. Die liep altijd weg. Ik wist waarheen. Naar een café waar ze hem gehaktballen gaven. Daar ving ik hem dan.

Na een paar jaar kon ik aan de slag bij de universiteit van Groningen. Voor zes maanden. Dat werd uiteindelijk dertien jaar. Ik deed wetenschappelijk onderzoek. Het leukste vond ik het schrijven van artikelen, hoofdstukken en boeken (vaak over hetzelfde, maar dat hadden ze niet door).

Toen trouwde ik met Jolanda, van wie iedereen, behalve Jolanda, vond dat ze te jong voor me was. En toen kwam Joep. Hij werd geboren in 1994. We wonen in een oud huis in Zuidwolde bij Groningen. Het kraakt en lekt, maar we hebben een mooie tuin.

Sinds vijf jaar ben ik huisman en mag ik schrijven wat ik wil. Jeugdboeken. Plus 12 jaar, zoiets. Heerlijk. Er moet spanning in, het moet om te lachen zijn en een beetje seks is ook nooit weg.

Hobby’s? Lezen? Nee, ik lees niet veel boeken. Geen geduld voor. Ik schrijf ze liever zelf. Ik speel hockey en ik tennis. Ook hoest ik regelmatig, maar dat kun je geen hobby noemen. En ik mail graag. Flauwekul, grappen en soms iets belangrijks. Ik heb weer een hond. Een lieve sul. Mijn lievelingskleur is groen en mijn lievelingsdier is koe. Zo, dat lijkt me voldoende.

Met intieme kwesties als mijn rode haar heeft niemand iets te maken.